Möt Helen: läkarstudenten som äntligen har hittat rätt

Att uppnå sitt mål behöver inte vara en spikrak väg. Det vet Helen Tedeholm, doktor i medicin och student på läkarprogrammet på Göteborgs Universitet.

Vi träffade Helen för en pratstund om hennes val, vägen dit och och hur hon får ihop sin vardag som rymmer två barn, forskning som extraknäck och ett stort intresse för träning. 

 

Jag har velat bli läkare väldigt länge, ja, de senaste tio åren egentligen. Jag började först läsa till biolog, sedan till sjuksköterska och till slut så tog jag en magister på det biovetenskapliga läkemedelsprogrammet. Efter det disputerade jag på sjukdomen MS. Efter min doktorsexamen läste jag en kurs, Biomedicin för disputerade. Man tentar i princip av de tre första terminerna på läkarprogrammet. Klarar man den kursen, ja, då kommer man in på läkarprogrammet.

 

I första hand vill jag få praktisk erfarenhet, och i andra hand så behöver jag få in pengar. Jag har ju inget CSN kvar om man säger så.

Jag har alltid dragits till naturvetenskapliga ämnen och forskning, det intresserar mig verkligen. Men det som mest intresserar mig är att jobba med människor. Och nu äntligen känner jag att jag har hittat rätt. Jag extrajobbar nu som forskare, men jag kommer aldrig att bli forskare på heltid.  Jag vill jobba nära människor! Men att ha det som ett intresse vid sidan om, det är perfekt. Jag ser också väldigt mycket fram emot att börja jobba extra som inom vården. I och med läkarstudierna får vi ju möjlighet till det. I första hand vill jag få praktisk erfarenhet, och i andra hand så behöver jag få in pengar. Jag har ju inget CSN kvar om man säger så.

 

Jag avsätter alltid tid för plugg. Min vardag kräver så mycket disciplin för att jag ska få ihop det.

 

Jag har två barn, 6 och 8 år gamla. För att jag ska få ihop allt så krävs det noggrann planering. Min kalender i min telefon är jätteviktig! Där synkar jag allt. Schemat från skolan, träningar, träffar med kompisar.Jag pluggar alltid någon annanstans, aldrig hemma. Och jag sitter nästan alltid med en pluggkompis. Man diskuterar och ofta skenar vi iväg i diskussionerna. Men det gör ingenting, det är roligt och jag lär mig mycket. Jag avsätter alltid tid för plugg. Min vardag kräver så mycket disciplin för att jag ska få ihop det.

Ibland kan jag känna mig gammal. Många av mina kursare är så mycket yngre än mig. Och visst, jag har samlat på mig mycket erfarenhet. Men det får ju dem också. Den tanken kan vara lite jobbig ibland.  Samtidigt så vet jag ju att jag nu kommer bli något som velat så väldigt länge. Och att få jobba med det jag vill, det är i slutändan verkligen värt det.


Helens 3 bästa tips för att plugga effektivt

– Hitta en lugn bra plats. Biblioteket är bäst. Eller boka ett grupprum!

– Hitta en bra pluggkompis. Jag och min pluggkompis har samma ambitionsnivå, lika situation, ja samma synk i vardagslivet helt enkelt. Och det är en person som jag trivs med, och har roligt med i pauserna.

– Träna. För mig är träningen väldigt viktig. Jag mår inte bra annars. Får jag inte träna så sover jag dåligt och kan inte fokusera. När jag har mycket att göra är det lätt att prioritera bort träningen men det är då man behöver den som mest. Det är när jag tränar som jag löser problem eller kommer på riktigt bra grejer.

TimeEdit är ett schemaläggning- och resursbokningsprogam som gör det möjligt att ge studenterna tillgång till sina individuella scheman i den plattform de önskar. Alltid uppdaterad och alltid tillgängligt. Vi låter universiteten göra det de är bäst på: skapa riktigt bra utbildningar och förverkliga drömmar.